Lukijat

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Hyvästit Simolle

Tiistai 14.6

Vihdoinkin päivä jota olen kuukauden odottanut. Olen nukkunut nippa 4 tuntia viime yönä, mutta enköhän saa tänään nukkua tätä univelkaa pois. Koiruus ulos, käynti suihkussa ja menoksi, ei tarvitse tuhlata aikaansa aamupalaan. Junassa jännittää jo niin että meinaa olla vatsa sekaisin. Vielä lisää tsemppiviestejä, kaikki tulee menemään hyvin, tietenkin!!

Sairaalassa olen puoli kahdeksan, en aiemmin enkä myöhemmin. Pääsen vähän isompaan sviittiin kuten hoitsu asian ilmoittaa. No, tässä sviitissä tosiaan tilaa riittää, ihan kuudelletoista (16hlö) ihmiselle. Yksityisyyden hoitaa verhot sänkyjen välissä ja jos kuvittelet, että verhot eristää hyvin puhetta niin joudun nyt valitettavasti kertomaan ettei verhot ainakaan tässä sairaalassa olleet äänieristetyt. Onneksi vieruskaveri eikä kukaan muukaan sairastanut peräpukamia tai muuta intiimiä mistä en olisi halunnut kuulla sen enempää. Laskin, että itseni lisäksi paikalla näyttäisi olevan kolme - neljä naista. Heti tulee mieleen, että harmi ettei tullut pelikortit mukaan. Saisi hyvän peliringin aikaiseksi.








Saan sairaalavaatteet, ekaa kertaa koskaan saan kokoa xs ja saan niistäkin kuroa housua kireämmälle, etappi tämäkin. Labran täti tulee ottamaan verikokeet (vanha, hapan akka joka tiuskii mulle, että sitä verta otetaan sieltä mistä saadaan). Mietin, että vaihtais hänkin työpaikkaa tai ottais ainakin suolakurkun pois persiistään. Ehkä ihminen joka tulossa leikkaukseen ei ole just sillä tuulella, että jaksaisi/haluaisi häntä kohdeltavan kuin imbeselliä vanhusta. Ja turha sanoa, ettei tiennyt mun tulevan leikkaukseen. Jos on rintarauhaskirurgiaosastolla niin varmasti tietää ettei siellä ainakaan flunssapotilaita hoideta. No joo, se siitä tädistä.

Kuulen olevani päivän toinen leikkauspotilas ja pääseväni leikkaussaliin aamupäivällä. Tuntia ennen leikkaukseen menoa saan esilääkityksen, sitä ennen vaan odotellaan, mutta ei todellakaan syödä tai juoda mitään. Lekuri käy katsomassa ja juttelemassa leikkauksesta. Hänen mielestään leikkaus on pieni kirurginen toimenpide, pelkkä rinnanpoisto. Joo, varmaan onkin pieni leikkaus verrattuna vaikka lonkkaleikkaukseen, mutta ei se itselleni kuitenkaan niin kovin pieneltä tunnu. En ala vääntää asiasta hänen kanssaan, ollaan sitten sitä mieltä että pikku juttu.

Yritän joutessani tehdä sudokua musiikkia kuunnellen. Koska nukuin edellisenä yönä huonosti niin nukahdan musat korvillani ja herään siihen kun hoitsu tuo esilääkkeet. Saan diapamia, somacia, panacodia ja pahoinvointilääkettä. Tän coktailin vedettyäni tilkalla vettä höystettynä sammun alta aikayksikön. Juma, mikä tainnutus!!

Herään tunnin päästä aivan nuppi sekaisin, piti vielä itse selviytyä kävellen leikkaussaliin. Matkalla juttelen hoitsulle, että tälläistä olotilaako ne potilaamme hakevat, mitä hiton hienoa tässä on?? Leikkaussaliin päästessämme näen ainakin kahdeksan pientä naista siellä. Vai olikohan sittenkin seitsemän kääpiötä? Mua naurattaa ihan hitosti. Yksi laittaa mut sängylle istumaan ja kysyy naama vakavana ilmeisesti jotakin tärkeääkin asiaa. On pakko kysyä voisitko toistaa, koska mä en tajua mitään mistä puhut, mä olen aivan sekaisin!! Pistävät mut makuulle ja katson kelloa, se on 11. Kysyn kauanko leikkauksessa menee. Sanovat, että muutaman tunnin. Alkaa taas naurattamaan, kysyn onko teillä ruokatunti siinä välissä. Naurattaa hillittömästi ajatus, että makaan laverilla tissi auki ja toiset mene safkikselle. Sanoivat jo syöneensä, mutta tiedä sitten miten oli. Sain maskin naamaani ja hiton pahanhajuista mömmöä nenääni, sanon että nyt tulee tosi paha olo. En taida kuulla vastausta koska mä zzzzzz..

Seuraava mitä tajuan on, kun mua herätellään vai heräilenkö sittenkin ite?? Kysyvät onko paha olo ja totta tosiaan, on TAAS!! Mulla on aina leikkausten jälkeen paha olo eikä tämä tee millään lailla poikkeusta. Ja mut on sentään nukutettu sen seitsemän kertaa. Saan jotain pahaan olooni ja nukahdan uudestaan. Välillä herään kun huutelevat Aikkuu, tai ehkä ne kuiskaa, en mä tiedä. Kyselevät onko kipuja ja kun sanon olevan, tulee kipupiikki reiteen saman tien. Nukahtelen vähän väliä uudelleen, välillä herättelevät hengittämään. Lopulta laittavat happiviikset kun hereillä ollessani jaksan hengittää itse, mutta nukahtaessani hengitys laiskistuu. Olen heräämössä varmaankin pari kolme tuntia kunnes osastolta hoitsu tulee hakemaan mua takaisin osastolle. Tällä kertaa pääsen sinne sängyn kyydissä eikä tarvitse itse kävellä. Osastollakin nukahtelen vähän väliä, silmäni ei vaan pysy yhtään auki.

Ukkokulta tulee mua katsomaan (enkä edes maksanut tästä vierailusta jos muistatte). Ihanaa saada hänet paikalle, on kuin emme olisi nähneet iäisyyksiin. Joo, olihan edellisestä kerrasta ainakin jo 11 tuntia. Hei muru, mä oon hengissä, vautsivade, mä oon hengissä. En tietty missään vaiheessa asiaa epäillyt, ettenkö leikkauksesta heräisi, mutta aina leikkauksissa on omat vaaransa, se on vaan tosiasia.


Still alive <3

Pyydän hoitajilta ruokaa, olenhan viimeksi syönyt edellisenä iltana. Ruikutuksen jälkeen tuovat mulle lasin mehukeittoa ja kupin teetä. No, tällähän se nälkä lähteekin, kiitos aivan kauhian paljon. Ukkokulta hakee mulle kahvia koska ilkeät hoitajat eivät sitä anna. Mutta maidon kieltävät, ei mitään maitotuotteita, ei edes soijamaitoa, on kuulemma huonosti sulavaa. Koska en pysty sängystä nousemaan joutuu Ukkokulta juottamaan mulle kahvinkin pieninä hörppyinä. Tässäkö on meidän tulevaisuuden kuva? Toinen syöttämässä ja juottamassa toista vanhainkodissa??

Saan nauttia Ukkokullan seurasta tunnin verran ja sitten hän joutuu lähtemään kotiin hoitamaan koiruuttamme. Olen jo sen verran toipunut, että pääsen vessaan käymään ja viestittelen ystävieni/perheen kanssa. Soittelemme ystäväni kanssa ja nauramme ja itkemme puhelimessa. Nauramme peruukille, siitä saa muuten yllättävän monta hauskaa juttua aikaiseksi. Ystäväni ehdottaa sellaista missä letit on sen verran pitkät, että voin laskea ne parvekkeelta alas ja Ukkokulta saa kiivetä niitä pitkin kotiin jos hissi sattuu olemaan epäkunnossa. Ette muuten usko, että on vaikeaa yrittää nauraa näin hyvälle jutulle hillitysti ja hiljaa kun muut jo nukkuvat. Ja jos joku ajattelee, että nauran usein Ukkokullan kustannuksella niin hän on aivan oikeassa. Näin tosiaan usein on, mutta vielä useammin nauran itselleni ja omille jutuilleni.

Näitä lettejä pitkin Ukkokulta voi kiivetä ottamaan sen herneen mun nenästä tai patjan alta vai miten ne sadut nyt menikään??


Ruikutan lisää ruokaa yökön tullessa ja hän sitä lupaa tuodakin. Viestittelen edelleen, sairaalan sängyssä on muuten tosi vähän ajanvietettä, ihan vaan vinkkinä jos sellaiseen joudutte. Odottelen tunnin tätä iltapalaani, nyt alkaa edellisestä ruoasta olemaan 24h ja mulla pinna aika piukeena. Ihminen joka syö kuusi kertaa päivässä normaalisti ja joutuu olemaan 24h ilman ruokaa ei varmasti ole parasta seuraa. Onneks kukaan ei mua kysele seurakseen, muut jo nukkuu ja joku kuorsaa. Soitan kelloa, nyt on hätä. Toinen yökkö purjehtii paikalle ja kyselen missä mahtaa olla mun ruokani joka luvattiin tunti sitten. Sano kertovansa terveiset omalle hoitsulleni kunhan hän tulee toisista tehtävistään. Anteeksi uteliaisuuteni, mutta miksi sä et voi tuoda sitä evästä?? Ei liene olisi kovin suuri työ, mutta ilmeisesti oli koska hänellä ei ole aikomuskaan mitään tuoda. Oma yökköni tuo vihdoin ja johan mä eväät sainkin. Peräti kaksi palaa kuivaa leipää, lasin mehukeittoa ja lasin omenatuoremehua (on muuten kamalinta alkoholitonta nestettä mitä keksin) sekä kaksi siivua kalkkunaleikkelettä. Kysyy vielä onkohan tämä leikkele maidoton?? Jos ei kyseiset kalkkunat ole sattuneet juomaa maitoa niin eiköhän se ole!! Mikä kysymys!!! Arvatkaa kaksi kertaa lähtikö tällä nälkä?? Vinkkinä voin sanoa ettei kannata veikata kyllä vastausta!!


Ei tällä bodari elä :-)



Näillä eväillä oli kuitenkin pärjättävä, oli aivan selkeää etten tulisi saamaan mitään lisää. Yritin käydä nukkumaan, mutta koska olin nukkunut lähes koko päivän oli tietty arvattavissa etten saisi unta. Puoli yhden aikaan ehkä nukahdin ja heräsin ennen kolmea kun yökkö narisutti lattiaa. Kävin kysymässä uneen saantiin jotain, mutta en saanut, yllättävää!! Mutta särkylääkkeen sain ja sillä sitten nukuin puoli kuuteen. Alkoi uusi päivä, ilman Simoa. Nyt voidaan käyttää ajanlaskuna ennen Simoa ja Simon jälkeen. Vähän kuin ennen Kennedyn murhaa ja Kennedyn murhan jälkeen ja mitä näitä esimerkkejä nyt onkaan.. 



16 kommenttia:

  1. Hyvinkö olet toipunut leikkauksesta, vaikka nälässä sua pitivätkin?

    VastaaPoista
  2. Ihana Merle jaksaa kommenttoida, kiitos siitä!! :-)

    Ihan hyvin lähti toipuminen käyntiin, nyt tosin tuntuu vähän takapakkia tulevan ton käden kanssa. Turvottaa, särkee, tunnottomuutta. Pelkään ihan millaiseksi saattaa mennä.

    Tänään kävin poistaa dreenin ja jo alko helpottamaan olotila. Ei mene letku enää ihon alla, se kipuili jo kävellessä. Välillä niin paljon että itku pääsi. Ylä-ja alamäkeä taitaa olla tää touhu, toivotan että alkais nyt tasaisempi vaihe!! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs ne siitä kädestä sanoi? Voiko jotenkin helpottaa oireita?

      Poista
    2. Siitä ne ei sanonut mitään, ens vkolla fyssari niin hän sit varmaan sanoo lisää. Nyt jumppaan sitä, yritän saada nesteet kiertoon, kun sitä neste kohtaa painelee niin jää kiva valkea jälki. Että pikkaisen turvottaa joo. :-)

      Poista
    3. Yksi ystävä muuten sanoi,että Tilkan fyssarit on ainoita lajissaan jotka osaa antaa oikeanlaista fysioterapiaa,jotta saadaan nesteet kiertoon. Muut kuulemma vaan tuputtavat jotain painekäsinettä. Hänen ystävältään on myös leikattu rinta ja imusolmukkeita.

      Poista
    4. Hyvä tietää, tosin en yhtään tiedä miten se kun kohdalla hoidetaan jos ja kun hoidetaan. Tuskin sitä tarvitsee itse maksaa, saa varmaan maksusitoumuksen kuten tissiinkin. 😊

      Poista
    5. Se on jotain lymfaterapiaa kuulemma. Tuskin tarvii ite maksaa kun tissikin kerta annetaan ilmatteks 😄

      Poista
    6. Fyssari sanoi leikkauksen jälkeen, että jos joskus tarvetta lymfaan niin sitten sitä saa, mutta ei varmaan vielä ennenkuin haavat ovat parantuneet ja katsotaan lähteekö nesteet kiertämään. Pitänee rajoittaa hiilareiden syöntiä, ne mulla kerää nestettä. :-/

      Poista
  3. Tsemppiä hurjasti, kyllä se tosiaan taitaa olla niin ylä- kuin alamäkeäkin mutta sä klaaraat - varmasti! Kirjoita, kirjoita ja kirjoita jos muuta et jaksa. Pus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Ate, mähän kirjoitan. Ja otan kuvia. Vielä en ole valmis julkaisemaan niitä täällä, mutta ehkä myöhemmin. Nyt menee aikaa tutustua itse tuohon haavansa, me lähennytään toisiamme sillain varovasti. Eka vähän salaa kurkitaan toisiamme, kohta jo enemmän jne. Annan sille ilmakylpyä nyt meinaan! :-)

      Poista
  4. Vitsi näitä on mielenkiintoista lukee! Joka päivä käyn tsekkaa,että onko jo jatkoa tullu,sun täytyy pistää nää laajemmalle jakoon, osaat kirjoittaa tosi hyvin. Hitto sä revit kyllä huumoria vaikka mistä 😄 osaan niin kuvitella sun kätkätyksen 😁 ihan on pakko ihailla asenettasi,vaikka varmasti tiukkoja ja vaikeita hetkiä on myös. Edelleen tsempit,pysy aina Aijana 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo, kiitos 💕💕
      En mä osaa mihinkään muuttua, kyllä sä mut tunnet! Ja lisää kirjoitusta tulee, koko matkan ajalta.
      En tiedä kelle tätä levittäsin, pakottanut jo kaikki ystävät lukemaan! Jos sulla joku joka ehkä haluaa lukea niin vinkkaa ihmeessä. Mutta lapset ja miehen jätät sitten rauhaan. Heitä tuskin kiinnostaa tädin tissi jutut!! 😁😁

      Poista
  5. Hyvä että leikkauksesta on selvitty! Vaikka ehkä kirurgille pieni juttu, niin eipä noita onneksi useimpien ihmisten elämään niin paljoa mahdu että ihan rutiiniksi muodostuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä Plussapallo muuta sano, jos on kaks tissiä ja molemmat vietäis eri aikaan niin ei se rutiiniksi ehtisi muodostua. :-) Nyt toivotaan, että vasemmassa rinnassa oli tosiaan vaan kalkkia ja ei tarvitse sitä silpoa lisää. Ens vkolla olemme viisaampia sen(kin) asian suhteen. :-)

      Poista
  6. Tsemppiä👍.
    Sä kyll pärjäät, huumorilla, jos ei muita lähettyvillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anja :-) Huumorintaju on kyllä yksi voimavarani, ehdottomasti. Vaikka välillä tosiaan tulee niitä paskojakin päiviä niin enemmän tää jaksaa naurattaa. Tästä saa yllättävän monta hyvää vitsiä väännettyä. :-)

      Poista